Milyen jelentősége van a névnapok megünneplésének?

A fiatalok gyakran elgondolkodnak rajta, hogy vajon mi értelme van a névnapok megünneplésének? Miért jelent bármit is, ha oda van írva valakinek a neve a naptárba?
Milyen jelentősége van a névnapok megünneplésének?

A névnapünneplés tradíciójának megértéséhez egészen a középkorig kell visszamennünk, ugyanis ekkor kezdte el korai hatásait kifejteni Európára a kereszténység és a keresztény egyházak. A keresztény kultúrában fontos szerepe van a szentek cselekedeteik megismerésének, ezért a keresztény szentekre és mártírokra való megemlékezés céljából, a naptár készítő egyházak ezen jeles személyek neveit kezdték el társítani a napokhoz. Egyik fennmaradt korai névnapokat tartalmazó naptár 1712-es svéd kalendárium.

Később minden különböző egyház saját névvel ellátott napokat kezdett el meghatározni, és területileg is befolyásolták, hogy mely nevek kerüljenek előtérbe, egy ponton pedig egységesítették őket. Így jött létre az általunk ma ismert klasszikus névnapokat tartalmazó naptár, ami már nem csak a napokat, de a hozzájuk tartozó neveket is tartalmazta. Ma már persze fizikai naptárak helyett, inkább online névnap naptárakat használunk.

A regionális naptárak egyesítésének ellenére, és a különböző új nevek kialakulásának köszönhetően a mai napig formálódik a névnapos naptár, de a klasszikus névnapok módosítása helyett, inkább kibővítéssel igyekeznek megtartani a névnapünneplés hagyományát. Talán ezért lehetséges, hogy egyes kiterjesztett naptárak szerint, Mária névnap akár 33-szor is előfordulhat egy évben. A kiterjesztett naptárak lehetőséget adnak arra, hogy például Mária nevű ismerőseink maguk válasszák meg, hogy mely napon szeretnék ünnepelni névnapjukat.

A névnapünneplés tehát több évszázadra tekint vissza, de vajon a mai fiatalok miért folytatnák ezt a tradíciót? Egyrészt egészen biztos, hogy vallásos, hagyománytisztelő fiatalok a társadalomban továbbra is ápolni fogják ezt a szokást, de milyen jelentősége lehet világi vagy modern névvel rendelkező fiatalok számára?

A közös ünneplésre általában kiemelt nemzeti ünnepeink és a születésnapi köszöntés szokott lehetőséget biztosítani. De mi van, ha kevésbé közeli, vagy általunk még nem ismert személyeknek szeretnénk kedveskedni? Ilyenkor jöhet képbe a névnap. Meglévő kapcsolatainkat javíthatjuk, illetve kifejezhetjük ismerőseink, családtagjaink számára, hogy fontosak számunkra az év ezen napján is. Közösség összetartó ereje van a munkaközösségben megtartott névnapozásnak. De ha szeretnénk felkelteni egy általunk kevésbé ismert személy érdeklődését, akkor is jó alkalom a névnapi felköszöntés.

A névnapi felköszöntés nem igényel nagy erőfeszítést. Sokan annak is örülnek, ha csak szóban felköszöntik őket, ezzel is jelét adva a törődésnek. A legtöbben kisebb ajándékkal kedveskednek ezen a jeles napon: édességgel, egy szál virággal, esetleg itallal.

A névnapozás mindenképpen egy olyan hagyomány, amelyet érdemes ápolni. Jobbá teheti kapcsolatainkat és boldogabb közösséget eredményez. Ha pedig nehéznek tartod ismerőseid névnapjának követését, akkor ne feledkezz meg a Nevnap.pro weboldalról, ahol mindig megtalálod, kinek, mikor lesz a névnapja.

Kapcsolódó cikkek

Transzcendentális meditáció a szezonális affektív zavar kezelésében

Transzcendentális meditáció a szezonális affektív zavar kezelésében

A szezonális affektív zavar (sad) egy olyan típusú depresszió, amely bizonyos évszakokban, leggyakrabban ősszel és télen jelentkezik, amikor csökken a napsütéses órák száma.

Az okos embereknek - Milyen szokásai vannak az okos embereknek? Hogyan lehetsz te is Einstein?- vannak különös szokásaik.

Milyen szokásai vannak az okos embereknek? Hogyan lehetsz te is Einstein?

Az okos, kiemelkedően intelligens embereknek voltak olyan szokásai, amelyek szintén hozzásegítették őket, hogy az adott területen a legjobbak legyenek.

Otthoni módszerekkel is - A szorongás enyhítése otthoni módszerekkel – csökkenthetjük a szorongást.

A szorongás enyhítése otthoni módszerekkel

A szorongást otthoni módszerekkel is enyhíthetjük. Mutatjuk is, hogyan.